++359 882 877 526 / +359 878 845 468 info@psleonardo.com
Home » Проекти » ForgottenStreetCame

Forgotten street games

FORGOTTEN STREET GAMES  – Забравените улични игри.

За някой това е духът на носталгията. За децата от частно училище „Леонардо да Винчи” той преоткрива забравени детски развлечения на нашите родители, баби и дядовци. Това богатство се възражда с реализирането на международния двугодишен проект със същото име. Финансиран от програма „Учене през целия живот”, подпрограма „Коменски”.

Целта на проекта е да се преоткрият забравените местни игри на открито за децата с помощта на своите семейства, музеите и, естествено, Интернет.  Проектът  защитава идеята, че местните детски игри представляват важен аспект на уникалното културно наследство на човечеството. Те трябва да се издирят, върнат към живота и да се включат в модерните методи на преподаване за деца.

Предимствата на технологиите в ежедневието ни са безспорни. Въпреки това, тяхното негативно влияние често е неизбежно,  пример за това е увеличението на пристрастяване на децата към компютърните игри и социалните мрежи. Вместо да се борим с това, ние вярваме, че технологиите могат да се използват за популяризиране игрите на открито и да се опитаме да направим тези игри привлекателни за съвременните деца.

Целта на проекта е да покаже, че улиците, детските площадки, училищните дворове и спортни клубове са отправни точки за обучение в социални умения, така че ако тези места са изоставени, ще създадем поколение без никакви умения за контактуване лице в лице. Вярваме, че това е възможно, тъй като без значение колко е уникална историята на всяка страна винаги съществува и обща история за региона /Отоманска империя, Римска империя, преселение на славянските народи, миграция през 19 и 20 век/ и е интересно децата да откриват еднакви или подобни игри  в различните държави.

Координатор от българска страна е Първо частно училище „Леонардо да Винчи” за което това е трети проект по програма „Коменски” за 9-годишното му съществуване. Създадена е и фейсбук – група за децата, участващи в проекта, където те се сприятеляват и споделят снимки от своите игри.  Игрите задължително са на открито, а това означава още и движение, закаляване и здраве.

Ще откриете проекта на фейсбук страницата.

Повече информация ще откриете тук.

За нас

„Леонардо да Винчи” е училище
с ранно чуждоезиково обучение и широка природоматематическа програма.

Стартира през 2004 г. като Детска Академия.
Училище „Леонардо да Винчи”
има разработена концепция
за възпитателно-образователния процес от предучилищен до XII клас.

Контакт

гр. Русе, ул. ”Александровска” 6
+359 882 877 526
+359 878 845 468
Св. Харизанова – директор:
+359 889 234 565