fbpx
+359 882 877 526 / +359 878 845 468 ps_leonardo@mail.bg

На 20 април ученици от пети клас на ПЧСУ „Леонардо да Винчи” посетиха Регионална библиотека „Любен Каравелов”. Целта на посещението беше да се запознаят с ресурсите на библиотеката, за да ги използват в подготовката си по български език и литература, история и други предмети.

Многообразието от справочници, атласи и чуждоезикови книги впечатли учениците, но им показа и възможности, които могат да се използват в подготовката на проекти, теми, самостоятелни разработки. Служителите на библиотеката разведоха нашите възпитаници в хранилищата, показаха най-тежката, най-малката и най-дългата книга от архива на институцията.

„Буквар с различни поучения” на д-р Петър Берон провокира интереса на любознателността на петокласниците и те направиха своя първи опит да прочетат текстове от оригиналното издание от ХІХ век. В отдел „Местна история” се запознаха с различни издания, свързани с историята, културата и стопанския живот на родния ни град Русе. Емоционално и интригуващо беше посещението на часовниковата кула и музеят, в който са изложени стари предмети, използвани в библиотеката от читатели и служители – печатни машини, камери за прожекции на филми, грамофони, касетофони, старите каталози с фишове и много други.