fbpx
+359 882 877 526 / +359 878 845 468 ps_leonardo@mail.bg

На този въпрос отговориха двата съдебни състава от ПЧСУ „Леонардо да Винчи“, които днес заседаваха в зала № 7 на Русенската Съдебна палата.

Инициативата е част от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

За няколко часа учениците от 8 до 11 клас влязоха в ролите на подсъдим, адвокати, съдии и прокурори, в симулиран процес в Окръжен съд – Русе, като доблестно защитаваха позициите си, отстояваха въпросите си, търсеха истината с наивитета на току-що пораснали деца …

Благодарение на съдия Николинка Чокоева от Окръжен съд – Русе и съдия Десислава Великова от Районен съд – Русе, гимназистите усетиха тънкостите на юридическата професия и огромната отговорност, която тя налага.

Публика в залата бяха седмокласници от ПЧСУ „Леонардо да Винчи“, които със завидно търпение изслушаха пледоариите на двете страни и решенията на съда.

Това бяха не само няколко вълнуващи часа по „Гражданско образование“, изпълнено задание по проект „Младите европейци“, но и спомен за цял живот …