fbpx
+359 882 877 526 / +359 878 845 468 ps_leonardo@mail.bg

Интердисциплинарен проект на ПЧСУ „Леонардо да Винчи” срещна в петък учениците от 5. и 6. клас със самодейци от русенското село Мечка. Целите на проекта бяха да се проучат традициите, свързани с пролетните празници Лазаровден, Цветница и Великден, като се запишат автентични песни, проучи се историята на селото, важни географски и природни особености. В него учениците имаха възможност да използват знанията си по различни предмети като литература, музика, история, география, човекът и природата, математика, изобразително изкуство, технологии и предприемачество и в същото време да научат нови похвати за изследване.

Домакините от НЧ „Отец Паисий 1927” посрещнаха учениците с автентични песни, специално приготвен дулангач (баница с ръчно точени кори), разказаха подробно за обичая Дойла и изиграха характерни за селото игри на песен. Интерес предизвикаха разнообразните носии, съхранени до днес. В етнографската сбирка на читалището ни показаха характерни инструменти, пособия, битови съдове, характерни за стопанския живот в края на ХІХ – началото на ХХ век.

Посещението в местната църква Св. Апостоли Петър и Павел запозна учениците с особеностите на църковната архитектура и иконография.

Гостуването на малките Леонардовци в село Мечка съвпадна със Световния ден на книгата. Отбелязахме го с четене на откъси от избрани книги в библиотеката на читалището.

В местността Дикилиташ учениците видяха и заснеха двата известни менхира, известни повече като побити камъни. Тук учениците имаха възможност да измерят няколко дървета и след математически изчисления да определят възрастта им.

На нашите любезни домакини поднесохме специални подаръци. В часовете по технологии и предприемачеството учениците изработиха за всеки самодеец от читалището колие с българска бродерия, а рисунка на ученичката Тея Иванова от 4. клас подарихме на читалището.