fbpx
+359 882 877 526 / +359 878 845 468 ps_leonardo@mail.bg

„The Artificial Intelligence, Technologies and Future Jobs“ project Launches

Кои ще бъдат професиите на бъдещето, които днешните деца ще упражняват след 10-15 години? Какво образование ще бъде нужно, за да се реализират успешно?  Кои професии ще отмрат, подритнати от бесния технологичен ритъм?

На тези и още “questions about the future”[1] отговориха младежи от 6 страни, обединени в проекта „Изкуствен интелект, технологии и професии на бъдещето“, финансиран от европейската програма „Еразъм +“. Кординатор и домакин на първата работна среща, състояла се от 12 до 15 ноември, е ПЧСУ „Леонардо да Винчи“.

Крайната цел на проекта е, да бъдат създадени „червени“ и „бели“ карти, които описват застрашените от изчезване и „заредените“ с бъдеще професии. Наборът ще се превърне в професионален навигатор, който да помага на младите хора в избора на кариера.

За да успеят да определят съдържанието на посочените карти, ученици от Португалия, Франция, Кипър, Полша, Румъния и България слушаха лекции за поколенията и развитието на мобилните комуникации, за новите технологии в банковия сектор и приложимостта на облачните технологии, за настоящето и бъдещето на изкуствения интелект.

Тийнейджърите се запознаха с някои от ключовите за модерния свят „меки умения“, като емоционална интелигентност, ефективна комуникация, работа в екип и др. Техни връстници от ПЧСУ „Леонардо да Винчи“ им демонстрираха практическата мощ на работата в облачна среда.

[1] Въпроси за бъдещето (от англ.)