fbpx
+359 882 877 526 / +359 878 845 468 ps_leonardo@mail.bg

Поредното затваряне на училищата и поредният преход към дистанционно обучение не стресна преподавателите от ПЧСУ „Леонардо да Винчи“.
Преодолели първоначалното стъписване преди повече от година, днес всеки един от тях успява да е максимално полезен на своите възпитаници онлайн, благодарение на професионализма си и доброто познаване на инструментите за дигитално обучение.
Ето и няколко примера за добри практики по различни предмети, които не само доказват педагогическите умения на колегите, но са и показателни, че има с какво да бъдем партньори по Digital Inclusion – поредният за училището нов проект.

– Английски в клас и в „Школите на Леонардо“
През тази учебна година за 11-и пореден път бяха раздадени Кеймбридж сертификати на деца на възраст от 7 до 15 години. Този успех се дължи на завидния професионализъм на мис Нинка – Нина Феимова, която независимо дали работи с децата в класната стая или онлайн, дали ги увлича в редовните часове или в «Школите на Леонардо» /извънкласни занятия/, винаги реализира невероятни резултати. Показателен е успехът на всички нива: Starters, Movers, Flyers, KEY for Schools. Доказателство за невероятните качества на колегата е и фактът, че в нейните онлайн часове присъстват деца не само от Русе, но и от различни градове в страната.

– Роботчета онлайн
За четвърта поредна година малчуганите в ПЧСУ „Леонардо да Винчи“ се забавляват с популярните Dash&Dot програмируеми роботи за деца, които превръщат компютърните науки в страхотно «детско всекидневие».
Повелителят на симпатично сините малки машинки г-н Жоро учи децата да програмират чрез игра, с помощта на иновативна методика, позната като “програмиране чрез следване на потока от инструкции”.
Когато децата са си вкъщи, а той ги наблюдава от монитора, малките програмират, подреждайки цветни блокове от код в една от най-популярните среди за визуално програмиране Scratch, подготвяйки се за поредната среща на живо.

– Мисловни карти по време на часовете
Г-жа Капка Иванова привлича и задържа вниманието на учениците, което от огромно значение при онлайн обучението, с мисловните карти, които ги кара да правят в часовете по български език. Подрастващите създават диаграми, които визуално представят цели и задачи, свързани чрез ключова дума или идея.
Основани са на използването на една централна идея, от която се разклоняват асоциираните с нея идеи или категории, като всяка е представена чрез ключова дума и визуални елементи – изображения, цветове, схеми, форми.
Увлечени в структурирането на информацията и избора на реквизити за нейното представяне, младите хора неусетно се научават да планират, организират и помнят.